Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Rigljica in Rušica R`n`R

Print
JusAvgustin23. 04. 2011 21:16:12
Spet me je povleklo v Martuljek... Dons sva z Borutom zlezla eno najino varijanto smeri na Rigljico, se odpravila proti Rušici, a zaradi ojuženega snega najino namero opustila. Začelo se je pa tako: Zjutraj sva imeli skozi jesenice(nimam namreč vinjete, sem prevohrn, da bi si jo kupil) rumeni val... V GM prispeva ob 4:45, začuda sva samoa na P, vendar ne za dolgo... Prideta dva plezalca, ki sta baje prebrala "moj Dovški križ s sestopom v Amfiteater... Krasno! Nekdo še bere moje objave. Odrineva ob "malo pred peto" in gladko zarabi gobca zgrešim odcep za pod Srce. Vrneva se nazaj, tokrat molčim... Pod steno sva ob 7h. Sledijo priprave, oprema, itd... Odločiva se za popolnoma kopno smer(skrajno leva kaminska varijanta, do zoba za katerim je abzajl... ker se varujeva in nabijava kline, vtikava skalne zatiče in delava sidrišča smer plezava skoraj dve uri... Sledi abzajl v krbino, od tam pa tistih strašnih 20m trojke... na vrhu je zanka v katero se vpneva. prečnica nama ne diši prav zelo zato greva kar naravnost gor in na ppredvrh Rigljice. Iz predvrha do vrha porabiva 5 minut. Splačalo se je, vreme "šajba" razgled, da mu ni para MARTULK! Nepopisna divjina. Zelo dobro si ogledam pot naprej(grebensko prečenje KV-Špik...) Sama samcata posediva v samoti še debelo uro, nakar sestopiva. Narediva 5 abzajlov po 60 metrov... Kmalu sva na grebenu pod steno. Z zadovoljstvom se ozreva proti "podrtiji" in se oddričava po šodru do balvana PP. Od tam(posekaj!!!!!!!!!!!!!!!!) do avta pa sva porabila 20 minut.

Juš in Borut(smer sva splezala z vsemi pravili naveze in zimskih gojzarjih-je...... nisem vseved!) Pri predzadnjem abzajlu se nama je zataknila vrv(plezanje dvojke nazaj), cepini so prišli prav, dereze so šle na sprehod, prašič je neizmerno užival, midva pa tud! Smer-prašičji raznasmeh, nazaj grede zeleni val, do petrola po radler(tanov-ne grejp! pomaranča!)

Lp!

Oprema in opozorilo: vzpon na rigljico je alpinistična smer, spodnji del smeri plezamo v krušljivi II. drugi del stene pa 20m , čvrste III. Najino bi ocenil s IV, IV-, krušljiva! nanjo naj se poda samo izkušen gornik, ki obvlada gibanje in plezanje v navezi, varovanje, spust po vrvi... Ostali GV! Kompleti, HMS, gurtne, prusiki, klini, zatiči, kladivo, obvezno! čelada in pas, pa saj je samoumevno... Krasen dan u martuljku!
Rigljica in Rušica R`n`R Stena Rigljice1
Rigljica in Rušica R`n`R Začetek smeri2
Rigljica in Rušica R`n`R 3
Rigljica in Rušica R`n`R Na prvem štantu4
Rigljica in Rušica R`n`R Borut se mi pridruži5
Rigljica in Rušica R`n`R Plezamo naprej6
Rigljica in Rušica R`n`R Ej, tukej sm!!!7
Rigljica in Rušica R`n`R Spust v škrbino8
Rigljica in Rušica R`n`R Prečka? ne greva midva kar naravnost9
Rigljica in Rušica R`n`R Zlo rd  pleza10
Rigljica in Rušica R`n`R Happy faces...11
Rigljica in Rušica R`n`R Tud ke ja...12
Rigljica in Rušica R`n`R Špageterija13
Rigljica in Rušica R`n`R ko se zatakne...14
Rigljica in Rušica R`n`R Hardware15
Rigljica in Rušica R`n`R Prašičji raz IV16
Rigljica in Rušica R`n`R Drugi del stene17
Rigljica in Rušica R`n`R Rušca18
Rigljica in Rušica R`n`R Podrtija19
Rigljica in Rušica R`n`R Rdeča linija najin vzpon, zelena linija je pravi pristop in najin povratek20
(+1)všeč
Jovan Cukut25. 04. 2011 10:20:38
Zelo hitra gornika sta. Čestitam! Mogoče, da kdaj to turo, pa še kakšno, ponovimo skupaj.
všeč
JusAvgustin25. 04. 2011 10:24:49
Z veseljem. Saj pravim, da je "pečica" godna za prečenje!
všeč
Jovan Cukut25. 04. 2011 10:36:24
Sem jo prečil lansko leto v mokrem stanju do D. križa. Lahko se dogovorimo še za eno skupno prečenje ,,pečice'' v lepem vremenu. Plezam prvi.
všeč
JusAvgustin25. 04. 2011 10:52:04
ah ne potem pa brezveze, če si jo že. Imam še mnogo drugih grebenskih "šodrovskih" varijant!velik nasmeh
všeč
skrajnik9. 08. 2011 10:40:20
mene pa zanima a je edini sestop res samo po isti poti?

ali je še kaka druga varianta?
(baje do špika? težko?)

hvala...
všeč
dprapr9. 08. 2011 19:08:26
Možno se je iz škrbine med Rigljico in Rušico spustiti navzdol na martuljško stran in poiskati prehode desno po skrotju nad steno Rušice do okna med Rušico in Vrhom nad Rudo. Potem skozi okno in na drugi strani navzdol po grapi in ko se pokaže prehod desno navzgor nazaj na greben pred Rigljico. Možno pa je tudi kar naprej navzdol po grapi do konca (ko se zapre, poiskati prehode po desni strani). Na izhodu iz grape še malo navzdol in čez borovce desno do pogozdenega grebena in po njem v dolino. Tik pred sestopom iz strmega gozda je potrebno poiskati najnižji skalni skok. Pod skokom v gozdu se kmalu pokaže potka, ki ji sledimo v desno in potem po makadamu do jezera Jasne. Težavnost nikjer ne presega II.stopnje!
1
2
všeč
JusAvgustin12. 08. 2011 14:35:15
t.i. gamsovo okno se nahaja na višini pribl. 1970m.n.m. Tam je tudi Zupančičeva vpisna knjiga, sicer pa je do okna "pot" zgodba zase. prle npr. priporoča abzajl v škrbino (50m+)! Iz Rušce, možno pa je tudi(po Kunstlju) kakor je povedal predhodnik, ki se očitno zelo spozna na tiste konce. mežikanje Sicer je še možnih "sestopov" ampak vsega ne mislim delit tukaj...
všeč
1mitjas12. 08. 2011 14:54:02
Meni se zdi bolje po grapi do skoka cca 200m nad dolino, potem v levo navzdol, je lažji in hitrejši prehod, čeprav sta oba kar sitna. Proti špiku te čaka vsaj 45m spust po vrvi. Sicer je vmes en viseč štant, kvalitete pa ne vem, tako da priporočam 2 vrvi. Plezalno pa stvar ni prezahtevna, čas vzamejo spusti.
všeč
Navihan9. 07. 2012 21:05:49
Včeraj sem se odpravil na Rigljico in Rušico iz Martuljka, na povratku obiskal Kurji vrh in se spustil k Jasni. Čista divjina in samota, saj niti na Kurjem vrhu glede na vpisno knjigo ni bilo nikogar. Orientacijsko se nisem veliko pripravljal, kar mi je na koncu pri sestopu iz Kurjega vrha verjetno podaljšalo turo za kakšne pol ure ali pa tudi ne. Še danes si nisem na jasnem ali sta iz Kurjega vrha v vršnem delu do steze, ki povezuje Martuljek z KG dve stezici ali ena sama. Dvom se mi poraja zaradi ogromno ruševja na delu steze od križišča z povezavo v smeri Jasne.
Sam dostop na Rigljico in naprej Rušico mi ni povzročal težav. Od balvana PP do sedla levo od KV, nato po veznem grebenu do vršnega dela kjer se začne plezanje, kratek spust v grapo in potem najzahtevnejši del kakšnih 20m in naprej proti vrhu Rigljice, od tam pa še do Rušice. Pričakoval sem večjo podrtijo, vendar je vseeno skala tu bolj kompaktna kot na Oltarju, Rokavih ali ŠP.
Balvan PP1
Rigljica Rušica2
Pogled nazaj na Kurji vrh in Krajnsko goro3
Vrh Rigljice, slikano z Rušice.4
Rušica5
Vrh Rigljice-popolnoma desno, levo greben, ki ga je potrebno preplezati.6
Slikano z KV od desne proti levi, greben od KV proti Rigljici, Rigljica, Špik, MMP, VMP, Oltar7
pa dodajmo prejšnji sliki še Široko peč, za njo minimalno vrhova DG in Škrnatarce, povsem levo Kukova špica8
(+5)všeč
lijaneja9. 07. 2012 21:12:29
Kar tako, z levo roko. Malo višje pa berem celo o štirici..
Bo tudi kakšna slikca?
všeč
juhejnaprej9. 07. 2012 21:19:53
Zares lepa pot. Upam, da se vam čez nekaj let pridružim, zaenkrat so le ambicije, znanja pa še ni.
všeč
dprapr9. 07. 2012 21:34:16
Čestitam, Navihan!
Rigljica je zgleda res manj obiskana kot ostali vrhovi v Martuljku. Čeprav je boljša skala, kot si sam ugotovil.
všeč
Navihan9. 07. 2012 22:29:10
@lijaneja, nič v Martuljku in tudi kje drugje zame ni kar tako in z levo roko, predvsem resna presoja in poznavanje svojih zmožnosti je ključno in najbolj pomembno. Rigljica vsekakor ni za občasne in neizkušene gornike, je pa opremljena na ključnih mestih z klini, kar z ustrezno dolgo vrvjo omogoča varen sestop. Nekaj slikc pa je sedaj pripetih.
(+2)všeč
pika10. 07. 2012 07:53:43
Navihan, iskrene čestitke. Vidim, da vrhove v Martuljški skupini pridno nabiraš, tako kot eni borovnice v gozdu nasmeh. LP
(+1)všeč
slavkoa29. 10. 2019 12:25:34
V nedeljo sva se z Mirjam lotila vzpona na Rigljico in Rušico, začela pri Jasni in polagoma ob zori osvojila Kurji vrh. Kljub manjšim zdravstvenim problemom se odpraviva po slabše vidni potki proti začetni škrbini. Prvo steno preplezava rahlo v desno in nato malo v levo do vršnjih nizkih borovcev. Tu se spustiva v grapo in zagledava še zadnji težji del vzpona-zajedo, ki naju pripelje do večje skale s sidriščem. Od tu pa po zajedi do skrotja in že sva na predvrhu. Najdeva tudi vpisno skrinjico, vpisati pa se nisva uspela saj je vpisna knjiga v zelo slabem stanju. Malo se še razgledava po grebenu proti Rušici, ki pa jo tokrat izpustiva in bo najin cilj skupaj z Vrhom nad Rudo in Frdamanimi policami ob prihodnjem obisku teh koncev. Prečudovito vreme nama omogoči še nekaj fotkanja nato pa se odpraviva nazaj po isti poti. Seveda sva uporabila vsa sidrišča za abzajle in se varno spustila po poti proti Kurjemu vrhu in do izhodišča pri Jasni. Tura je kar zahtevna, še posebej, ko se bova lotila preostalih treh vrhov s spustom s Frdamanih polic do Kačjega grabna. To pa prihodnje leto.
jutranji pogled na najin cilj1
začetek vzpona2
spust v škrbino3
pogled na novo steno pod predvrhom4
ošiljeni vrhovi vsepovsod5
vzpon na predvrh - kar zahtevno6
še malo pa bo ...7
vrh Rigljice osvojen8
malo pokukava proti Rušici ...9
ki naju čaka ob prihodnjem obisku10
spuste opraviva s pomočjo vrvi11
tudi v spodnjem (lažjem delu) ne tvegava brez vrvi12
še moja fotka ob spustu s predvrha Rigljice13
(+13)všeč
dprapr29. 10. 2019 17:24:29
Super tura, Slavko. Čestitam.
(+2)všeč
lijaneja29. 10. 2019 17:46:51
Na sliki 7 vidim, da je to Juševa smer. Ga moram nažicat za ponovitev, preden se postara...nasmeh
(+1)všeč
palček plezalček7. 09. 2020 17:21:26
Zadnje deževje in veter je povzročil razdejanje v gozdu pri najvišji vodi/izviru, za kar se je treba prebiti čez obupno podrtijo smrek.

Mimogrede, od kdaj je na dostopu na Rigljico navrtano sidrišče?
(+2)všeč
Dr.ejči7. 09. 2020 17:36:21
eek
(+1)všeč
mary7. 09. 2020 17:40:38
Vsa sidrišča na prečenju grebena do Frdamanih polic so navrtana.
všeč
Stranica:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići